ESKÜVŐI MEGHÍVÓK ÉS A SZÉPÍRÁS

Már felhívtuk a vendégeket. Már legtöbben tudják, hogy mire készülünk. Sokan már várják, hogy elmenjünk hozzájuk, és hivatalossá tegyük, hogy azok közé tartoznak, akik részt vehetnek életünk eme különösen fontos eseményén, az esküvőnkön. 

És bolyongunk a százszámra özönlő minták, sablonok, szövegek, idézetek, papírok, ajánlatok, nyomdák, grafikusok között, hogy kiválasszuk azt az esküvői meghívót, amelyben magunkat látjuk viszont, amelyet ránkszabtak, és amelytől elismerően csettintenek a címzettek, valóban elteszik emlékbe, és amely megerősíti bennük a tudatot, hogy fontosak nekünk. 


Ebből a szempontból tény, hogy nincs személyesebb, egyedibb annál, amikor élő szépírás kerül a meghívóra. Mert nincs olyan, aki kétszer tökéletesen egyformán leírná ugyanazt. 

FONTOS: A kalligráfus nem nyomdát helyettesít, hanem leggyakrabban annak munkájához ad egy plusz emberi érintést.


Gyakorlatban több módszer is kínálkozik erre: 

1. Amikor csak a név van kézzel írva:

A kiindulópont az a kis részletkérdés, hogy ami igazán személyessé tesz egy meghívót, az az, ha névre szóló. Ugyanakkor a meghívott/vendég nevét nem illik géppel írni, hiszen ezzel azonnal el is vettük a személyességét. A társasági és diplomáciai protokoll alapvető követelményként kezeli ezt a "részletet". Az esküvői szakterületen ez szépen, lassan kikopott a mindennapokból, de ettől csak fokozottabb értéket kap, ha valaki figyel erre.

Hogyan helyezzük el a nevet egy meghívón?

Magyar nyelvű meghívókban - mivel a meghívott nevét ragozni sem illik - nem egyszerű az elhelyezés a szövegtörzsön belül. A leggyakrabban ezért megszólításként vonalazzuk ki a név helyét a nyomdában előnyomott meghívón, vagy a meghívó jobb felső sarkába írjuk - kézzel - a meghívott nevét.





2. Kalligrafikus mesterpéldány: 


A második, köztes eset az, amikor szeretnénk a kalligráfia egyediségét a teljes szövegen, de a rendelkezésre álló keret nem engedi, hogy minden darabot külön írassunk meg. Ilyenkor elkészül egy mesterpéldány, amit digitalizálás után annyit lehet sokszorosítani, illetve beépíteni a grafikus által tervezett nyomdai meghívóba. 
A neveket ekkor is illik eredetiben kézzel írni minden meghívóra.





3. Minden meghívó kézzel írva:

A legexkluzívabb, legszemélyesebb az, amikor a kalligráfus valóban minden darabot külön ír meg. Valami frenetikus hatást szokott elérni. Általános tapasztalat, hogy egy rövid kalligrafikus szöveg sokkal ütősebb, mint bármelyik számítógépes fonttal írt hosszú iromány. 






Megjegyzések

  1. Kedves Buzogány úr!

    Elöször is gratulálok a tevékenységéhez mert egy nagyon szép dolog, amit csinál még ha (talán) utolsó mohikánként is. Jó magam is kacérkodtam a gondolattal, ohgy kaligráfiával foglalkoznék csak sosem tudtam, hogy kezdjem el. :) De ki tudja talán egyszer.

    Egyébként csak megjegyezném ha meg nem haragszik érte, hogy a képek sajnos nem nagyithatóak annyira, hogy a betűket meg lehessen figyelni így pont a munka lényege vész el.

    Ettől függetlenül sok megrendelőt és jó munkát kivánok Önnek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves flashgordon!

      Hálásan köszönöm gratulációit, jókívánságait és észrevételeit is. Sosem késő elkezdeni, én is váratlanul, és nem tizenévesen csöppentem a tintásüvegbe.

      Fel se merüljön, hogy haragudnék bármilyen építő észrevételért, hiszen a hibák kijavításához az az első feltétel, hogy az ember ismerje azokat :)

      Az olvashatósággal kapcsolatban azonban tudni kell, hogy vannak olyan munkák, ahol a felhasználás lehetősége az összkép bemutatására korlátozódott, a részleteket viszont (elsősorban a nevek tekintetében) "kvázi olvashatatlanra" kellett hagynom. Ebből a szempontból viszont a megrendelő kívánsága szent és sérthetetlen.

      Gyakran előfordul az is, hogy olyan, érzelmileg intim, személyes ajándék írás készül, hogy eleve nem is tehetem közzé.

      Ebből a szempontból a műfajnak olyan bizalmi alapja is van, amivel nem élek vissza.

      Természetesen van áthidaló megoldás, hiszen az egyes stílusokban készíthető olyan fiktív adatokkal kezelt minta, ami senkinek nem zavarja a magánszféráját. Ez az, amit szeretnék lassan megoldani, hogy megszűnjenek végre a "suszter cipője" szindróma tünetei :) Mert az való igaz, hogy ideje volna jó minőségű képekkel bemutatni a lehető legtöbb mozzanatot :)

      Még egyszer köszönöm a hozzászólást, és bármilyen egyéb észrevétele van még, szívesen fogadom.

      Dezső

      Törlés
  2. Ha a kaligrafikus íráshoz szükséges felszerelésről írna egy bejegyzést azt köszönettel venném. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, itt volt egy eszmecserénk ezzel kapcsolatban a KalligráfiaKlubon :)

      http://kalligrafiaklub.hu/forum/forumok/kalligrafia/nyugati-kalligrafia/eszkozok-anyagok-nyugati-kalligrafia/acsi-kedves-kolle

      Törlés

Megjegyzés küldése